Beton Design - Látszóbeton felületek

EXKLUZÍV LÁTSZÓBETON FELÜLETEK KIALAKÍTÁSA BELSŐ TEREK EGYEDIVÉ VARÁZSOLÁSÁHOZ

GYIK

A Favorit Glettbeton rendszerrel és a kivitelezéssel kapcsolatok gyakran felmerülő kérdésekre itt talál válaszokat.

Általános kérdések

Valami egyszerű, gyors, mutatós és tartós bevonattal szeretném egy kicsit feldobni felújítás alatt lévő lakásomat. Esetleg tudnának valamit ajánlani?
A Favorit Glettbeton egy kétkomponensű habarcs, ami 31 színárnyalatban rendelhető. Egyedi textúrájú, beton hatású mintázatok valósíthatók meg vele viszonylag egyszerűen és gyorsan.

Csak falak bevonására alkalmas a Glettbeton?
Nem, a Glettbeton rendszerrel vízszintes és függőleges felületek egyaránt bevonhatóak. 

Milyen rétegvastagságban kell a Glettbetont alkalmazni? 
A Favorit Glettbeton bevonatrendszer akár 2- 3 mm vastagságban is felhorható a felületre. A bevonat vastagsága nagyban függ az alapréteg felületi egyenetlenségeitől. 

Lakásfelújítást tartunk, és a kerámia járólappal burkolt aljzatunkat szeretnénk Glettbetonnal bevonni, hogy időt, pénzt spóroljunk meg. Lehetséges ez?
Igen, a Favorit Glettbeton mint bevonatrendszer kiváló megoldás felújításoknál is, mivel csempe, gres lap vagy akár egy üvegfeleület is bevonható. Az eredmény egy esztétikus, sima és tartós bevonat.

A Glettbetonos felületem olyan lesz, mint egy csupasz aljzatbeton?
A Favorit Glettbetonnal bevont felületnek alapvetően simának, de nem tükörsimának, szabálytalan, foltos, rajzolatos mintázatúnak kell lennie, ezzel is erősítve a betonhatást. 

A korábban festett nappalink falát szeretném Glettbetonnal bevonni. Megoldható ez?
A Favorit Glettbeton festett felületre is feldolgozható, tartós, esztétikus bevonatot kapunk.

Régóta szeretnék színes betonfelületeket a kozmetikai szalonomba. A 2-3 mm-es réteg nem reped meg a falon?
Az előírt vastagságban és a kivitelezési technológia pontos betartásával a glettbeton bevonat magától soha nem reped meg, kemény, tartósan esztétikus burkolatot képez bármilyen anyagú felületen. Ha azonban 5 mm vagy annál vastagabb rétegben kerül felhordásra, előfordulhat repedés. Akkor is előfordulhat repedés, ha az alapréteg nem megfelelő és/ vagy mozog, illetve valamilyen technológiai, kivitelezési probléma van. Kérjük, konzultáljon kollégáinkkal!

Gipszkarton kályhaborításra is használható bevonatként a Glettbeton?
Meleg, illetve melegedő gipszkarton felületeken, mint pl. kályhacsőborítás nem lehet a glettbetont használni, a gipszkarton a hőmérsékletváltozásokból adódó mozgás miatt. Az Ytong fal viszont bevonható Glettbetonnal, de az éleknél előfordulhatnak repedések. Ennek elkerülésére javasoljuk üvegszálas hézagerősítő szalag használatát.


***

Kivitelezéssel kapcsolatos kérdések

Hány ember kell a kivitelezéshez és milyen munkamegosztással?
A kivitelezéshez minimálisan 2 fő szükséges. Az egyik fő bekeveri az anyagot, tisztítja a munkaeszközöket, valamint ellenőrzi a felhordott anyag eloszlását, simaságát. A másik személy felhordja, simítja az anyagot. 3 fős csapat esetén 2 fő felváltva terít, simít, 1 fő feladata a keverés, tisztítás és ellenőrzés.

Milyen hőmérséklet tartományban lehet bedolgozni a glettbetont?
10- 25 °C között bedolgozható a Favorit Glettbeton-rendszer. 20-22 °C fölött nehezebb dolgozni a Glettbetonnal, mert túl gyorsan szárad a habarcs. A túl gyors száradást több gyanta hozzáadásával előzhetjük meg.

Teljesen simának kell lenni az alapfelületnek, ha glettbetonnal szeretném bevonni?
A Glettbeton alkalmazásakor minél simább a bevonandó felület, annál jobb. Az alapréteg nagyobb felületi egyenetlenségeit, illetve hiányzó részeit célszerű csemperagasztóval pótolni, majd a kötés után erre felhordani a Glettbetont. Ezzel jelentős költségmegtakarítás érhető el a kisebb glettbeton felhasználás miatt.

Csak a Favorit saját alapozójával lehet alapozni az alapfelületet vagy más anyaggal is?
Kizárólag a Favorit Prim, a Favorit Prim Plus, illetve a Favorit Prim Epoxy alapozókat lehet használni a Glettbeton felhordásakor, semmilyen más anyag nem kompatibilis ezzel a bevonatrendszerrel.

Van egy régi, porózus felületű falam, amit glettbetonnal szeretnék bevonni. Melyik Favorit alapozót használjam?
Porózus felületen használja a Favorit Prim alapozót.

Vízálló gipszkarton falat szeretnék glettbetonnal bevonni. Ez esetben szükséges az alapozás, és ha igen, melyiket használjam?
Igen, feltétlenül szükséges alapozni és vízzáró felületen a Favorit Prim Plus alapozót kell használni.

A fürdőszobánkat szeretnénk glettbetonozni, de nem tudjuk, hogy milyen alapozót használjunk. Tudnának segíteni?
Nedvességnek kitett felületen, mint például zuhanyfülke, mosogató, mosdó, vagy általánosságban bármilyen porózus felületen (gipszkarton, faanyag, tégla, vakolat, stb.), ami rendszeresen vízzel érintkezik, és ami előzetesen nem lett szigetelve, ott Favorit Prim Epoxy alapozót kell használni.

Gipszkarton fal hézagait hogyan kell szépen Glettbetonnal bevonni, hogy ne látszódjon semmi?
Alapozást követően, az első Glettbeton réteg felvitele előtt a hézagokat, éleket üvegszálas hézagerősítő szalaggal kell fedni, hogy elkerüljük a durva felületi egyenetlenségeket, illetve repedéseket. A szalagot a száradásnak indult, de még ragadós alapozó rétegre kell ragasztani, majd a teljes száradás után lehet megkezdeni a bevonatolást.

Hogy történik a Glettbeton habarcs elkészítése?
Általános szabály szerint a Műszaki adatlapon megadott arányban kell a port és a gyantát összekeverni. A vödrös kiszerelésű Glettbetont felbontás előtt alaposan fel kell rázni oly módon, hogy a vödröt ide- oda görgetjük, esetleg oldalról és alulról ütögetjük. Ez a készülő habarcs állaga (folyékonysága) miatt fontos. Először a gyantát öntjük ki, majd fúrószárral történő lassú keverés közben, óvatosan adagoljuk a port. A Glettbeton kizárólag a saját gyantájával („B” komponens) keverhető, vízzel hígítani tilos. A keverésnek lassan kell történnie, közben a vödör falára felrakódott anyagot le kell kaparni és beledolgozni a habarcsba. Kizárólag megtisztított fúrószárral lehet a habarcsot keverni. A keverés befejeztével azonnal el kell mosni a fúrószárat.

Milyen állagúra keverjem a Glettbeton habarcsot?
Általános szabály szerint a Műszaki adatlapon megadott arányban kell a port és a gyantát összekeverni. A Glettbeton összetevőinek aránya azonban némileg módosítható. Hígabb habarcsot vízszintes felületen célszerű alkalmazni. 20- 22 °C fölött nehezebb dolgozni a Glettbetonnal, mert túl gyorsan szárad a habarcs. A túl gyors száradást több gyanta hozzáadásával előzhetjük meg.

Hagyományos glettvassal és simítóval is végezhető a Glettbeton kivitelezés vagy csak az önök által ajánlott Inox eszközökkel?
A glettelés, simítás hagyományos célszerszámokkal is végezhető, de nem javasoljuk. A Glettbeton más anyag összetételű, mint általában a glettanyagok, ezért hagyományos eszközökkel jóval nehezebb dolgozni és elsötétítik a bevonatot. Kivitelező munkatársaink tapasztalatai alapján a Favorit Glettbeton simító (25 cm) jobban „kézre áll” könnyebben, gyorsabban lehet vele dolgozni és használatával a kívánt felületi hatást lehet elérni.

Létezik javasolt kivitelezési technika a tervezett mintázat megvalósítására?
Felhordás során a Favorit  Glettbeton simító (25 cm) minden irányban, szabálytalanul kell az anyagot elteríteni és simítani. A végső (látszó) felület mintázatát (strukturáltságát) további anyagmennyiség részleges (foltokban történő) felhordásával és a bevonat tömörítésével, simításával lehet még karakteresebbé tenni.

Van valami speciális technikája az önök által ajánlott simító használatának?
A habarcs felületre történő felvitelekor a Favorit Glettbeton simtót nagyobb szögben kell tartani, majd simításkor sokkal jobban döntve, azaz kisebb szögben. A Glettbeton felhordásakor mindkét rétegnél erősen rá kell nyomni a Favorit Glettbeton simítót a felületre, hogy tömör, kemény, ezáltal tartósabb bevonatot kapjunk. Ha a csiszoláskor nagyon porzik a felület, ez annak jele, hogy a bevonat nem kellően tömör és kemény. Inox simító alkalmazásával elkerülhető a felület sötétedése, színeződése, de bizonyos számú simítás hatására a felület így is sötétedik. A használat során a simító élesedik, emiatt a mosásnál különösen óvatosan kell eljárni a balesetveszély miatt.

A munkaeszközök igényelnek valamilyen különleges karbantartást vagy kezelést?
A Favorit szerszámok nem igényelnek semmilyen karbantartást, kezelést, viszont azokat a használat közben és után teljesen tisztára kell mosni, mert különben a beton rájuk köt és alkalmatlanná válnak a minőségi munkavégzésre. Ennek érdekében célszerű egy vízzel teli vödröt a munkaterületen tartani és a vizet cserélni.

A házunk alsó szintjén a falakra és aljzatra is glettbetont tervezünk. A falakkal vagy az aljzattal érdemes kezdeni?
Ha egy helyiségben mind a falakra, mind az aljzatra Favorit beton bevonat kerül, mindig fölülről lefelé haladunk a munkával.

Hogyan előzhető meg a Glettbeton bevonat repedése?
A Glettbeton bevonat az előírt vastagságban magától nem reped, de ha 5 mm vagy annál vastagabb rétegben kerül felhordásra, előfordulhat repedés. Akkor is előfordulhat repedés, ha az alapréteg nem megfelelő és/ vagy mozog, illetve valamilyen technológiai, kivitelezési probléma van.

Egy bárpultot szeretnénk Glettbetonnal burkolni, de félünk attól, hogy az élek nem lesznek szépek. Mit javasolnak, hogy egyenletes, sima felületet, illetve éleket, sarkokat kapjunk?
Éleknél javasolt az élvédő, illetve a burkolat zárásához a burkolati szegélyléc. Az élvédő használatával időt is spórolhatunk, hiszen az élképzés nehéz, időigényes művelet. Ideális esetben az élek, holkerek mindkét oldalát egy ütemben gletteljük, hogy az esztétikus él képzés megvalósulhasson. Élek, holkerek kialakítása speciális élhúzó szerszámmal történjen, így biztosítható az egyenletes anyagvastagság és a tökéletes fedés. Ezt a műveletet érdemes a munka elején elvégezni és ahhoz igazodni. Száradás után 80- 120-as csiszolópapír, két, ellentétes irányú, óvatos mozgatásával végezhetjük el az élek végleges simítását, kerekítését.

Hogyan kell használni a maszkolószalagot Glettbevon bevonat készítésekor?
Gletteléskor a felület irányváltásai előtt ragasztószalaggal maszkolni kell az él másik oldalát az él mentén. Maszkolás után ne hagyjuk a maszkolószalagot a felületen, mert a beton megköt, hozzáragad a felülethez és nagyon nehezen, a bevonatot roncsolva lehet csak eltávolítani. Ha elhagyjuk a maszkolást, több anyagot kell feldolgozni az élre, hogy összedolgozható legyen a két oldal és teljesen fedjen az anyag, ez esetben azonban nem lesz egyenletes a rétegvastagság az élen.

Több ütemben történő kivitelezés során a bevont felület zárásakor maszkolószalagot kell alkalmazni, majd a munka befejezése után azonnal el kell távolítani azt. Ugyanazon réteg felhordásakor, ha a következő ütem még az előtt kezdődne meg, hogy a korábbi felület még nem teljesen száradt meg, úgy a bevonat ragasztószalag széles sávját pl. hajszárítóval fújjuk, hogy felgyorsítsuk a száradást a maszkolószalag felragasztása miatt. Másik lehetséges módszer, hogy a felhordást nem a befejezett szakasztól indítjuk, hanem az ellentétes oldalon. Így több idő jut a felhordott beton száradására.

Szükséges dilatáció a Glettbeton bevonatban?
Folyamatos kivitelezést feltételezve a Glettbeton önmagában nem igényli dilatációs hézag kialakítását. Ha az alapfelületen van dilatációs hézag, akkor a Glettbeton rétegben is szükséges kialakítani ezt.

3 rétegben is fel lehet vinni a Glettbetont vagy az már túl sok?
Nagyon tagolt, nehezen hozzáférhető helyeken indokolt lehet, hogy 3 réteg bevonat kerül a felületre, mivel viszonylag sokat kell javítani.

Egy nagy járófelületet szeretnék Glettbetonnal bevonni, amivel nem lehet egy nap alatt végezni. Meg fog látszani a bevonaton az illesztés?
A dilatációs rések alkalmazásával lehetővé válik a több ütemben történő kivitelezés úgy, hogy egy diszkrét és esztétikus csík fog látszani.

Gyakorló burkolóként először fogok Glettbetonnal dolgozni. Előzetesen abban kérném segítségüket, hogy hány rétegben kell felvinni az anyagot, hogy tökéletes fedést kapjunk, illetve az egyes rétegek hogyan viselkednek, mire érdemes ügyelni?
A Favorit Glettbeton egy kiváló anyag, mivel nagyon vékony, kb. 2-3 mm rétegvastagságban is felhordható, ezáltal megőrizhető az eredeti burkolat jelentős többlet vastagság nélkül. Általában 2 rétegben alakítjuk ki a végleges bevonatot. Nagyon tagolt felületeken, ahol nehéz az egyenletes, sima felületképzés, ott egy harmadik réteg is szükséges lehet. Nagy melegben az első réteg kiszívhatja a gyantát a második rétegből. Erre megoldás, ha az első réteget is alapozzuk. Ha túl korán visszük fel a második réteget, előfordulhat, hogy a felső réteg felhozza (kiszívja) a nedvesség egy részét az első rétegből, aminek következtében foltosodhat a bevonat.

Muszáj betartani a minimum 24 óra száradási időt az első Glettbeton réteg felvitele után?
Általános szabály szerint igen, a hőmérséklet és a relatív páratartalom függvényében száradási idő csökkenhet.  A Glettbeton felhordásakor, magasabb hőmérséklet esetén ún. „nedves-nedves” módszer alkalmazása is megengedett, amikor nem várjuk meg az első réteg teljes száradását, hanem amikor már elkezdett húzni az anyag, a száradás egy bizonyos stádiumában felhordjuk a második réteget. A módszerrel jelentős időmegtakarítás érhető el, de mivel nagy gyakorlati tapasztalatot igényel, csak korlátozottan ajánljuk. A „nedves-nedves” módszer nem alkalmazható járófelületen.

Megbízónk, több száz négyzetméteres üzlethelyiségének aljzatát kell Favorit Glettbetonnal bevonnunk. A munka várhatóan több napon át fog tartani. Hogyan haladjunk a beton felhordásával?
A Glettbeton járófelületre történő felvitele során, a munka megkezdése előtt meg kell tervezni a haladási irányt, mivel a már bevont felületre nem lehet rálépni.

Nagyobb felület, sávosan történő bevonása esetén a betonsáv szélénél érdemes több anyagot hagyni, hogy a következő fázisban a két betonszakasz találkozása összedolgozható legyen, elkerülve ezzel a csíkosodást. Minden betonsávot a helyiség ugyanazon oldalán kell kezdeni, hogy biztosítsuk a beton szakaszok azonos száradási időtartamát. Minden sávnak karhosszúságú szélesnek kell lennie, hogy kényelmesen hozzáférhető legyen a simításkor is. Mindig a dilatációnál fejezzük be az aznapra tervezett szakasz betonozását.

Maximális védelmet szeretnék a konyhapultunk Glettbeton felületére, hogyan, milyen anyaggal érhető ez el?
A Favorit Prémium kétkomponensű lakk használatát javasoljuk. Erősebb, tartósabb védelem érhető el, ha két rétegben lakkozunk, úgy, hogy először fényes lakkot, majd száradás után, a második rétegben olyan fényességű lakkot viszünk fel, amilyen felületet szeretnénk (matt, selyemfényű, magas fényű).

Falakon nem szükséges a lakkréteget védeni, de járófelületeken javasolt a Favorit Wax védő bevonat alkalmazása. Ezt a fokozatosan kopó réteget, igénybevételtől függően, 3-6 havonta pótolni kell. 

A Favorit Optimum lakk légáteresztő, az ezzel bevont felület képes száradni. Favorit Prémium Lakk nem légáteresztő, így az ezzel bevont felületet zárja, nem tud száradni. Ezért, ha túl korán történt a lakkozás, a bevonat felszínén foltosodás jelenhet meg.

Hogyan tudom a készülő Glettbeton bevonatot tartósabbá tenni?
A felső réteg végső simítása valamilyen kisméretű glettvassal történjen, körkörös mozdulatokkal végezve. Ezzel a művelettel imitáljuk az ipari csiszolók munkáját, illetve azok által kiváltott hatást.